Rüzgâr Enerjisi İçin Yeni Bir Tasarı

Sadece 50 kişinin yaşadığı ıssız Alaska köyü Igiugig, yakında rüzgâr enerjisini yepyeni bir şekilde kullanan rüzgâr türbinlerine ev sahipliği yapacak. Tasarımcısının belirttiğine göre Igiugig’de denenecek bu yeni türbinler, güç üretimini artırdığı gibi sistemin maliyetini de düşürecek.


Rüzgâr türbinlerindeki gelişme uzun yıllardır türbinlerin büyüklüğünün artması yönündeydi, çünkü büyük türbinler güç verimini artırıp maliyeti düşürüyordu. Ancak California Teknoloji Enstitüsü’nden havacılık ve biyomühendislik profesörü John Dabiri tamamen sıradışı bir fikirle çıkageldi. Dabiri, dikey eksenli daha küçük rüzgâr türbinleri üretilip bilgisayar modelleri yardımıyla bir rüzgâr çiftliğinde birbirlerinin güç üretimini artıracak optimum biçimde konumlandırılırsa, rüzgâr gücünden yararlanma maliyetinin düşeceğini düşünüyor.


Normalde rüzgâr bir türbinin içinden ya da etrafından geçerken, rüzgârın arkasında kalan türbinlerin güç üretimini azaltan ve onları yıpratan bir türbülansa yol açıyor. Dabiri tasarladığı dikey eksenli türbinlerin, doğru konumlandırıldıkları takdirde, havada diğer türbinler için avantajlı olacak bir etki bıraktığını söylüyor. Dabiri’nin türbinlerinin çok sessiz çalışma ve kuşlar için tehlike oluşturmama gibi avantajları da var. Ancak bazı uzmanlar bu yeni tasarımda aşılması gereken kimi zorluklar da olduğunu, bunların yaygın olarak kullanılan türbinler kadar verimli çalışmadığını belirtiyor. Bazıları da türbinlerin küçülmesinin maliyeti düşürmeyeceği görüşünde. Yeni sistemin Dabiri’nin dediği gibi avantajlı olup olmayacağı ise şimdiden 6 milyon dolarlık destek aldığı proje uygulamaya geçtiğinde anlaşılacak

0 yorum:

Yorum Gönder