Bilgi Transferinde Dokunmatik Arayüz

 Bilgi teknolojilerinin gelişmesi ile cihazlar cebimizde taşıyabileceğimiz kadar küçülse de dijital donanımlar ile fiziksel dünya ile etkileşimimiz arasında hâlâ bir bağ yok. Bilgi kâğıt ve dijital ekranla sınırlı. Geliştirilen yeni bir sistem, gerçek ve dijital dünya arasında bir köprü kuruyor. Düz bir yüzeye ihtiyaç duymadan üç boyutlu nesnelerin bilgisayar ortamına aktarılabilmesi, kullanıcının herhangi bir yüzey üzerinde parmak ucu hareketleri ile çizim yapabilmesi ya da gazetedeki bir haberin etkileşimli detaylarına ulaşabilmek bu sistemin kullanışlı uygulamalarından bazıları.


Fujitsu Laboratuvarları, kullanıcının parmak ve dokunma hareketini doğru bir şekilde belirleyen, dokunmatik ekran benzeri, gelecek nesil bir kullanıcı arayüzü geliştirdi. Bu teknoloji ile bir verinin gerekli kısımları parmakla seçilip dijital ortama aktarılabiliyor. Bu teknoloji nesnelerin şekillerini belirliyor, kamera ve projeksiyon için otomatik olarak koordinat sistemine uyumlu hale getiriyor. Bu yolla sadece kâğıt gibi düz yüzeyler değil kitap gibi eğimli yüzeyler de ekrana aktarılabiliyor. Dokunmayı doğru bir şekilde algılayabilmek için sistemin parmak ucunun konumunu hassasiyetle belirlemesi gerekiyor.


Sistem ayrıca rengi ve parlaklığı ortam ışığına göre ayarlayan, el rengindeki değişimleri algılayan bir teknoloji içeriyor. Bu şekilde çevredeki ve bireysel değişimlerdeki küçük etkiler parmak ucunun doğru olarak tanımlanmasını sağlıyor. Araştırmacılar sistemin ticari uygulamalarının 2014’te geliştirilmesini amaçladıklarını, şu anki ayarların kullanılmayacağını belirtiyor. Gelecekte sistemin gündelik amaçlarla kullanılmasını, ortaya çıkabilecek sorunları görmeyi ve sistemin kullanılabilirliğini değerlendirmek istediklerini, bu nedenle geri bildirimlere ihtiyaçları olduğunu söylüyorlar

0 yorum:

Yorum Gönder