Güncel Darwin Yılı Etkinlikleri

Bildiğiniz üzere 2009 yılı, evrim kuramının önderlerinden, doğal seçilim mekanizmasını ortaya atan Charles Darwin'in 200. yaş günü ve Türlerin Kökeni eserinin yayınlanmasının 150. yıl dönümü nedeniyle DARWIN YILI olarak kutlanıyor. Ülkemizde de yaşanan Bilim ve Teknik faciasıyla konu, kavgalarla dolu gündemimize bir süreliğine oturmayı başardı. Akademi çevrelerinde yapılan etkinliklerle Charles Darwin ve devrimsel kuramı, yurtdışındaki kadar olmasa da olabildiğince hareketli bir şekilde anılıyor. Bunlardan ilki geçen haftalarda Sabancı Üniversite'si tarafından düzenlenen ve ne yazık ki katılamadığım Daniel Dennett'in "Darwin's Strange Inversion of Reasoning" başlıklı konuşmasıydı. Katılamamış olmaktan pişmanlık duyarken bugün Arizona State Universitesi'nde Paul Davies'in yönettiği Beyond Enstitusu sitesinde Dennett'in aynı konuşmasının ses kaydına rastladım. Sevincimi sizinle paylasayim istedim. Ortak olmak isteyenler asagidaki baglantidan yararlanabilir :)

Daniel Dennett lecture on ‘Darwin’s Strange Inversion of Reasoning

İkinci olarak, bugün Boğaziçi Üniversite'sinde düzenlenen bir seminerde California Üniversitesinden biyoloji ve felsefe profesörü Francisco Ayala konuşmacıydı. İsmini bir kaç yazıdan hatırladığım Ayala hakkında biraz google araştırması yaptığımda dinlemeye değer olduğuna kanaat getirip Boğaziçi'nin yolunu tuttum. Sunum genel olarak Darwin'in kuramı hakkındaydı ve başlık olarak "Desing without Designer"(Tasarımcısız tasarım) seçilmişti. Zor anlaşılır İspanyol aksanı, monoton anlatımı ve sunum sırasında elektriklerin iki kere gidip gelmesi sunumu biraz keyifsiz kılsa da sunum sonundaki soru-cevap kısmında ilginç tartışmalar yaşandı.. Kısacası evrim hakkında klasik bir tarih sunumu gibiydi, beklentimin biraz altındaydı...

Üçüncü olarak bu hafta Cuma akşamı(24 Nisan) İstanbul Ritz Carlton Hotelde "Darwin-200.üncü Doğum Yıldönümü Konferansı" düzenleniyor. Konferansı destekleyenler ve organize edenler arasında üstü örtülü akıllı-tasarım ve deistik yaklaşımlarıyla ön plana çıkan İngiliz Faraday Enstitusu ve Amarikan Templeton Vakfı bulunuyor. Konuşmacılar arasında John Hedley Brooke ve Francisco Ayala bulunuyor; ayrıca İngiliz Konsolosluğunun hazırladığı Darwin sergisi ve Darwin'in Beeage adlı gemiyle yaptığı yolculuğun canlandırılası gibi ilginç etkinlikler de var. Ayrıca konferanstan, saat 21:00'de TRT'nin yayınlayacağı ve Mithat Bereket tarafından sunulan "Zor sorular sormak" programında uzman bilimadamları tarafından dinleyicilerin sorularının yanıtlanacağı bir yayın da yapılacak. Katılım yanlızca davetiye ile; etkinlik programı ve detaylı bilgi için Evrim Çalışkanları blogunu inceleyebilirsiniz.

Etkinliğin resmi sitesi için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz:

Darwin-200.üncü Doğum Yıldönümü Konferansı

Son olarak bu yılın en büyük evrim etkinliklerinden biri olmaya aday, 23-24 Mayıs'ta Boğaziçi Ünv.'de düzenelenen Evrim Sempozyumu 2009'a bir ay kaldı. Program biraz incelendiğinde, konunun biyoloji, felsefe ve eğitim açısından çok yönlü bir şekilde tartışılacağı görülebiliyor. Ücretsiz olan bu etkinliğe katılmak için aşağıdaki bağlantıdan kayıt yaptırmanız gerekiyor. Kaçırmayın derim!

Evrim Sempozyumu 2009GönderenArif22 Nisan 2009 Çarşamba

0 yorum:

Yorum Gönder