Yeni Bir Kuş Gribi Daha !


Dünya Sağlık Örgütü’nün günlük yeni vaka raporlarına göre H7N9 olarak adlandırılan Çin’deki yeni tip kuş gribi, insanlara bulaşıp öldürmeye devam ediyor. Kamu sağlığı yetkililerinin ve bilim adamlarının hakkında bilgi edinmeye çalıştığı virüse ilişkin haberler hızla yayılıyor. En son veriler şunlar:



Yaşanan ilk vakada herhangi bir belirti gözlenmedi. Doğrulanan vakalarda zatürre ve solunum zorluğundan bahsedilmesine rağmen, Çinli yetkililer virüsün taşıyıcısının 4 yaşındaki Pekinli bir çocuk olduğunu belirledi.

Xinhua Haber Ajansı’na göre, DNA testleri çocuğun enfekte olduğunu gösterdi, ancak hastalık hiçbir belirti vermemişti.

Pekinli bu çocuk şehirdeki doğrulanan ikinci hasta. Oysa çocukta belirti gözlenmemesi daha çok kişinin farkında olmadan virüsü almış olma olasılığını yükseltiyor.

Bir aile içinde yaşanan ilk çift vaka Xinhua’nın haberine göre şu ana kadar, ilk aile içi grip kurbanı 64 yaşındaki bir kadının kocası. H7N9’dan ölen adamın karısında da aynı virüs tespit edildi. Bununla beraber Çinli yetkililer, adamın virüsü karısından aldığına ya da virüsün kişiden kişiye geçtiğine dair kanıt olmadığını söylüyor.

Olası taşıyıcı olarak kuşlar Dünya Sağlık Örgütü’nün 13 Nisan’da yayımladığı
risk değerlendirmesi, H7N9 virüsünün kümes hayvanlarında ve güvercinlerde, ayrıca bazı kümes hayvanı pazarlarında görüldüğünü doğruladı. Ama kuşlardaki virüs, insanlara uyum göstermesine yardımcı tüm mutasyonları taşımıyor. Dolayısıyla yetkililer şimdilik, insanlara kuşlardan veya başka hayvanlardan virüs bulaştığından emin değil.

Hayvanlardan insanlara çift sıçrama Eurosurveillance’da 11 Nisan’da yayımlanan bir çalışma, H7N9’un bulaştığı ilk insanın (87 yaşında bir Şangaylı) taşıdığı virüsün bir güvercindeki virüse benzediğini ileri sürüyor. Gripten ölen diğer iki kişinin taşıdığı virüs ise Şangay pazarından alınan bir tavukta görülene benziyor. Bulgular New England Journal of Medicine’da virüsün hayvanlardan insanlara iki kez taşınabileceğini ileri süren çalışmayla da örtüşüyor

0 yorum:

Yorum Gönder